Soca

Soca on rytmikäs ja iloinen karibialainen musiikkilaji, joka on alkujaan kotoisin Trinidad & Tobagosta. Soca alkoi 60-70 -luvun taitteessa Trinidadissa calypsomuusikko Lord Shortyn (Garfield Blackman, myöhemmältä taiteilijanimeltään Ras Shorty I) keksintönä: hän halusi luoda uniikin trinidadilaisen soundin, jossa yhdistyisivät afrokaribialaiset calypsorytmit intialaisten rytmien kanssa, ja joka yhdistäisi ihmiset erilaisista taustoista - sokah
Sokah eli myöhemmin vakiintuneemmassa kirjoitusmuodossaan soca edusti Lord Shortyn mukaan myös calypson sielua, soul of calypso, jossa kuuluisi hänen kansansa kauneus ja syvyys. 
Ajan myötä soca kehittyi omanlaisekseen, calypsoa nopeatempoisemmaksi, musiikkilajikseen ja tuli yhdistetyksi etenkin bileisiin ja karnevaaleihin. 
Vaikka soca on paljon muutakin kuin bile- ja karnevaalimusiikkia, yhdistetään soca
 yhä vahvasti yhteen karibialaisten karnevaalien kanssa ja soca on Brittiläisen Karibian suosituinta karnevaalimusiikkia.

 Trinidadin karnevaalit ovat yksi maailman suurimmista karnevaaleista ja monet muutkin karibialaisvaikutteiset karnevaalit ympäri maailmaa ovat alkaneet muuttua yhä socapainotteisemmiksi. 
Socaa ei tosiaan kuitenkaan kuulla ja tanssita vain karnevaaleilla vaan se kuuluu arkiseenkin kulttuuriin ja sitä voisi kuvailla myös omanlaiseksi elämäntavakseen ja alakulttuurikseen.
Soca myös kehittyy ja monipuolistuu jatkuvasti musiikillisesti ja sillä on monia eri alalajejaan - kuten alkujaan fuusiolajina tunnetuksi tullut chutney soca (lisää tietoa Chutney-sivulla). 
Soca on perinteisesti jaoteltu pääosin kahteen eri tyylilajiin temponsa mukaan, "groovy soca" ja "power soca". Groovy soca on yleisintä ns. rennompaa socaa, jota kuulee niin radioissa kuin tapahtumissakin (melkein missä vain). Nopeatempoinen power soca taas kuuluu enemmänkin karnevaaleille ja socabileisiin. 

Tanssina soca keskittyy perinteisesti monimutkaisesti liikkuvien sarjojen ja erilaisten askelten sijaan enemmän rytmikkääseen ja sulavaan vartalonliikkeeseen, etenkin lantion ja keskivartalon pyöritykseen joka tunnetaan parhaiten nimellä wine/wining.
Soca on liikekieleltään afrokaribialainen tanssilaji ja se muistuttaa monia afrikkalaisia tansseja maanläheisyydessään, rentoudessaan ja rytmikkäässä keskivartalon liikkeessään.
Karnevaaleissa ja konserteissa tanssitaan usein socaa myös riehakkaammin "jump & wave" -tyyliin hyppimällä ja huiveja ilmassa heiluttamalla. Tanssiliikkeet ovat helppoja tällaisissa yhteisöllisissä tapahtumissa, sillä tarkoituksena on saada kaikki mukaan. 
Socamusiikin laajentuessa myös socatanssi on alkanut ottaa jossain määrin vaikutteita muista tanssilajeista ja usein kappaleen tyylilaji määrittääkin myös tanssiliikkeitä.
Socassa "wainaamisen" lisäksi keskeinen idea on vapaus ilmaista itseään - joten liian tarkkoja sääntöjä tanssissa ei edes kuulu olla. Toisaalta tämä herättää myös paljon kulttuurisia keskusteluja ja kiistoja: missä menee aidon ja hyväksyttävän socan rajat?


Esimerkkejä socasta: